sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Aurinkojen huone

 
Kuva täältä.

Vuonna 2009 Arthur C. Clarke -palkintoehdokkaana ollut Reynoldsin "Aurinkojen huone" kertoo Abigail Gentianista, naisesta joka päättää ylittää ja laajentaa ihmisyyden rajat siirtäen oman tietoisuutensa, persoonallisuutensa ja muistonsa tuhanteen klooniin. Gentianin kloonien suvusta käytetään nimeä Kukkien huone, samasta alkukodista, Kultaisesta tunnista lähtee myös joitain muitakin saman päätöksen tehneitä ja heitä kaikkia kutsutaan yhteisnimellä Sukuyhteisö.

Kirjan päähenkilöinä ovat Gentianin suvun Purslane ja Campion sekä heidän vieraansa konekansan Hesperos. Sukuyhteisön jäsenet tutkivat ja manipuloivat koko tunnettua universumia matkoillaan, jotkut tehden vain hyvää, jotkut oman etunsa tavotteisiin sopien tuhoavat ja nostavat uusia sivilisaatioita. Yksi Kierros kestää noin parisataa tuhatta vuotta, toki subjektiivinen aika ei kulu samaa tahtia sillä Kiertolaiset viettävät suurimman osan ajasta staasissa tai jäädytettyinä. Jokainen suvun jäsen on velvoitettu pitämään matkapäiväkirjaa johon tallennetaan kiertolaisen näkemät ja kokemat ihmeet ja uudet ja vanhat sivilisaatiot kierroksen aikana. Kun suku on kiertänyt yhden täyden kierroksen omassa galaksissaan se tapaa kohdemaailmassa. Siellä kunkin matkakertomus jaetaan kaikkien kloonien kesken ja kuolleita tai uupuneita kiertolaisia muistetaan tehden kunnianosoiteuksia kuten esim. kaiverretaan kiertolaisen kuva tähtivyöhön.

Campion käynnistää tietämättään tapahtumasarjan jolla on kauaskantoisia seuraamuksia. Ei pelkästään Kukkien huoneelle vaan myös koko Linnunradan tulevaisuudelle. Keitä ovat Auringon huoneen jäsenet jotka ovat ratkaisevassa asemassa tässä suunnitelmassa ja joiden olemassaolosta eivät muut Sukuyhteisön jäsenet edes tienneet? Mikä rooli konekansalla on tähän kaikkeen, entäpä Vigilandia, miksi se nousee yhä uudelleen esille ja miksi Andromedan galaksi on vain musta Reikä? Campion ja Purslane kohtaavat Ilmojen hengen Neumessa mikä osoittautuu myöhempien tapahtumien kannalta tärkeäksi kiinnekohdaksi yhä hullummaksi muodostuvassa arvoituksessa jossa on koko tunnetun universumin kohtalo vaarassa.

Reynolds kutoo tarinaansa tuttuun tapaan jännittävästi ja mukaansatempaavasti eikä päästä lukijaa helpolla. Upeat tekniset yksityiskohdat ja huimat tulevaisuuden astrofysikaaliset saavutukset vyöryvät lukijaa päin huimaavalla vauhdilla. Vaikka tämä kirja voidaankin nähdä hardcore-avaruusseikkailuna niin lukija pysyy kyllä kyydissä vaikkei olisikaan fysiikkaa ja astronomiaa lukenut. Henkilöhahmot ovat niin mielenkiintoisia että kun kirja loppuu haluaisi kuulla vielä lisää. Tykkäsin tästä hirmu kovasti! Arvosana: 10/10. Liitän tämän Velman lukuhaasteeseen kohtaan "Lentäminen".

Arvionsa on antanut myös Kirjavinkit, Risingshadow ja Puolisilmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti